Vårt alldeles egna sätt att ladda upp inför Rättvik


Jag har med förfasan läst hur alla ni andra ligger i hårdträning inför Rättvik... :-) Själva kommer vi att vara fokuserade i stunden, men jag inser nu med en vecka kvar till the D-day att det kommer att vara en erfarenhet rikare för mig och miss Z. Och en helt fantastisk socialt härlig helg.

Det sociala har vi tränat hårt på här i Skåne. Tänkte att både jag och Zoë behövde det (läs gillar att ägna oss åt). Just nu ligger Zoë ihopkrupen som en liten boll. Och konstigt hade det varit annars efter följande:

Fredag: Susanne H med Bella, Scotti och löp-Blossom kamperar hemma hos mig. Goda ostar, massa vin och härligt (ej hund-) snack. Samt en lång kvällsrunda fick hundarna.

Lördag: Upp tidigt, genrep på lydnaden på en blåsig apellplan på Oxie BK. Både Bella, Cocos och Zoë var stresspåverkade (Zoë mest). Men tränade och frös gjorde vi. Sen skiljdes vi åt och jag begav mig till spårkurs i Helsingborg. Och DÄR briljerade Zoë och gick sitt spår alldeles excellent!!! Hon har blivit RIKITIGT duktig på personspår. Bara för jag är så avslappnad där och helt är inne på lydnad själv... Hmmmm... Ialla fall, tillbaka till Malmö, möta upp Susanne, Helene och Petra med Charlie. Underbar långrunda i Käglinge (som Zoë behövde rastas mer...). Hem till Helene, middag, ännu mer vin och övernattning. MASSOR med hundar (måste träna på det också eftersom vi kommer bo trångt i Rättvik...) löp-Blossom, Bella, Scotti, Cococs och Ceasar.

Söndag: För säkerhets skull en långrastning med alla hundarna i Käglinge igen innan Susanne fick med Zoë hem. Själv åkte jag på avkopplande spa i Tylösand för att riktigt komma i form till tävlingpremiären.

Måndag:
Zoë hämtas hem. Fullständigt utmattad. Matte är väldigt relalalaxad och försökte träna sin hund på lite ingångar. Miss Z ställde upp. Men sen kurade hon ihop sig och somnade.

Vår status på Lydnad 1 programmet då?
Platsliggning: orolig eftersom jag inte fått möjlighet att träna detta tillräckligt med andra hundar i detta vädret
Tandvisning: ska inte vara något problem
Linförighet: bör gå ok, om jag bara har Zoë med mig från början...
Läggandet: bör gå ok, om jag bara får till rösten rätt (läs lågt röstläge) när det väl gäller
Inkallning: skulle kunna bli en 10:a om bara ingången varit bättre...
Ställandet: kommer att funka med hjälp av dubbelkommando (hand plus röst) vilket jag tänker att köra i detta läget...
Hinder: skulle kunna bli en 10:a om bara ingången varit bättre...
Apport: hm... vet inte alls. kan lika bra bli en 0:a, hon tar apporten nu men sitter inte kvar längre... hinner jag träna henne (med hjälp av koppel att sitta kvar) så kommer det kanske funka, annars funderar jag på att hoppa detta...
Helhet: ... tja who knows???

Summa summarium. En erfarenhet rikare. Och eftersom jag ändå har koll på vart jag är och att jag måste börja någon gång att tävla så varför inte göra det i Rättvik med all den moraliska support som jag kommer att ha där??? Sen är mitt MÅL att ta LP 1 under 2011 - inte nödvändigtvis februari 2011... :-)


Välkommen till skånsk Perrohelg 6-8 maj

– med Viltspår-tävling samt LydnadsträningNu börjar planerna ta en mer konkret form och vi vill välkomna alla medlemmar i Perroklubben ner till ett härligt läger på Ugglegården utanför Klippan i maj. Såväl våra etablerade tävlingsekipage som alla ni som är nybörjare men nyfikna på lydnad och personspår och intresserade av att jobba mer med era Perros är välkomna. Vi hade tänkt lägga upp det på följande sätt:

FREDAG:
• Ankomst efter 12:00
• Eftermiddag; fri lydnadsträning med möjlighet att få input från Petra Staaf på moment som man fastnat i
• 14:00-16:00; fika
• 15:00-17:00; prova-på personspår i hagarna runt huset; med instruktör Petra Staaf
• 19:00; middag och mingel
• 20.00; mörkerspår

LÖRDAG:
• 8:00; frukost
• 9:00; viltspår-tävling med möjlighet att ta pris i Öppen klass. För att delta krävs godkänt anlagsprov senast 5/5. Beroende på antal anmälan så kan det bli lottning om platserna
• 10:00-12:00; introduktionskurs i Lydnad; med instruktör Petra Staaf
• 10:00-12:00; träningsgrupper för Lydnadsekipage då vi ger varandra input
• 12:00-13:00; lunch serveras
• 13:00-16:00; träningsgrupper för Lydnadsekipage då även nybörjarna ingår. Petra Staaf cirkulerar i de olika träningsgrupperna och ger input
• 14:00-17:00; öppet hus för valpköpare och Perrointresserade (med ansvarig mottagare som kan berätta om rasen samt guida runt medan vi andra tränar vidare)
• 15:00-16:00; fika och besökarna har här möjlighet att hälsa på olika perros
• 20:00; middag och mingel

SÖNDAG:
• 8:00; frukost
• förmiddag; fri lydnadsträning med möjlighet att få input från Petra Staaf på moment som man fastnat i. Dessutom möjlighet att gå viltspår som läggs ut kvällen innan eller personspår i hagarna runt huset
• städning och hemfärd

Ugglegården: Vackert belägen strax utanför Stidsvig i Klippans kommun. Klippan är närmsta by, 5 min bilväg. Bok och granskog ligger precis utanför dörren. Här finns mycket vilt och det är inte ovanligt att både rådjur och älgar står och betar på ängarna intill huset. I hagarna runt huset finns islandshästar och gutefår. Dessa hagar får vi använda till lydnadsträning. Gården är 230 m2 fördelat på sju rum varav tre sovrum samt ett stort sovloft med 17 sängplatser, totalt finns 31 sängplatser. Läs mer på www.ugglegarden.se

Petra Staaf: Utbildad till instruktör 1989, blev specialinstruktör i spår och rapport 1991 och förbundsinstruktör 2001. Är även tävlingsledare. Petra har Maria Hagström som mentor och vi är ett gäng perroägare i Skåne (Anna, Björn, Katarina, Susanne Hall) som tränar hos henne. Själv tränar hon Kelpie. Läs mer på www.staafshundrad.se

Anmälan till: perroklubben.skane@gmail.com Anmälan är bindande, glöm inte nämna vilka aktiviteter ni är intresserade av att delta i.
Senaste anmälningsdag: 28/2
Pris: Beräknad maxkostnad kommer att vara 900 kr/person för hela helgen. Då ingår sängplats, tillgång till Petra Staaf samt all mat enl ovan. Beroende på hur många vi blir så kommer denna kostnad sjunka ner mot 500 kr/person. Slutlig kostnad återkommer vi med när vi vet hur många vi blir.
OBS! För deltagande i viltspår-tävlingen tillkommer 400 kr.
Mat: All mat ingår i priset och kommer att vara laktosfri. Vid andra allergier får man ordna kompletterande mat själv. Vin, öl och annan "kvällsdricka" tar var och en med själv.
Sängplats: Totalt 31 sängplatser finns, fördelat på tre sovrum och ett sovloft. Kudde, täcke samt sänglinne tar var och en med sig själv.
Toalett/dusch/bastu: Tre toaletter (en handikappsanpassad), två duschrum samt bastu. Tvättmaskin/torktumlare finns.
Husbil: Möjlighet till att ställa upp husbilar finns. Elkostnad 2kr/kwh. Prisreduktion för detta återkommer vi med när vi vet hur många vi blir.
Transport: Förutom bil, så går det tåg till Klippan från Stockholm via Hässleholm (tid 4:40) och från Göteborg via Ängelholm (tid 3:20). I Klippan blir ni hämtade av oss.
Deltagande utan övernattning: Möjlighet kommer att finnas att delta under dagarna men att åka hem på kvällarna. Prisreduktion för detta återkommer vi med när vi vet hur många vi blir.

För att få delta måste ni vara medlem i Perroklubben. Läs mer på www.perroklubben.se
Justeringar i programmet kommer säkert att ske under vägen. Vi ser då till att meddela anmälda ekipage direkt samt uppdatera bloggar/facebook/www.perroklubben.se

Välkomna!
Katarina/Zoë, Björn/Neo, Helene/Cocos & Ceasar, Anna/Buster och Louise/Isa & Dicho

”Lockarna är inte det enda som är lika”


Katarina Göransson, 40 år, med den spanska vattenhunden Zoë, 1 år.

Hur ofta får ni höra att ni liknar varandra?
– Jag får höra det flera gånger i veckan. Det är ju lockarna som folk syftar på. Men vi är rätt lika till sättet också. Rasen brukar vanligtvis vara reserverad mot människor. Det är inte hon. Inte jag heller. Vi har båda väldigt mycket energi.
Varför valde du Zoë?
– Jag stötte på uppfödarens dotter av en slump på en hundutställning. Hon var bara tio år, men sålde in hunden direkt. Nu är jag och uppfödaren bästa väninnor. Spanska vattenhundar har väldigt mycket motor. Jag har gått fyra hundkurser på ett år.

---------

NU SANNA är Härliga Hund ute i handeln. Jag är helt övertygad om att den även finns i München. Men hallå – detta är ju världsnyheter... :-) Ärligt talat alla perro-vänner – nu måste ni gå in och rösta på mig så att jag vinner denna gång!!! Har ingen aning om vad, annat än kanske äran.

Woahahahaha!!! Detta kändisskap...

... verkar inte ta slut på ett tag. Visar sig att jag och Zoë är på OMSLAGET på senaste numret av Härliga hund. Fick tipset av Pia med Thea. Tidningen måste införskaffas imorgon bitti. Kommer ni ihåg look-alike-tävlingen i somras? Vi två krylltottar lever fortfarande på efterdyningarna av detta.... Woahahahahahaaaa!


En utmattad & lycklig Florence Nightingale


Jag har då aldrig sett min hund så lycklig som när vi idag var tillbaka på jobbet. Jag själv har legat nerbäddad i tre dagar i en influensa och feber. Stackars Zoë har bara fått göra det nödvändigaste behoven strax utanför dörren och sedan in och upp i sängen igen. Men som en äkta Florence Nightingale så har hon legat kloss bredvid mig. Sovit med tass och nos på min bröstkorg. Varvat med pose "ett litet knyte" nere vid benen. Givetvis har hon även försökt få igång mig att leka. Hon har i princip hämtat upp alla sina leksaker, så även de är samlade i sängen. Där har vi legat, huller om buller i tre dagar.

Men idag när vi kom till jobbet – fullständigt tokspel fick hon. Sprang runt som vettvilling i hela kontoret, hämtade sitt tuggben och ylade så vi alla bröt ihop i skratt. Sedan slängde hon sig i korgen på rygg och somnade med ett nöjt leende...

Min allra sötaste nyklippta Zoë2011 års mål

Inspirerad av mina perro-kollegor vill jag här speca ner målen för mig och Zoë under detta år:

LYDNAD
Ta LP1 titel
Börja träna in momenten på LP2

SPÅR
Fortsätta med personspår för Zoës OCH min stimulans
Gå viltspårkurs och göra anlagsprov

MH-test
Gör testet med förhoppningsvis så många som möjligt från Gesslekullen

VATTENHUND
Få Zoë att förstå glädjen och tekniken med att simma...

UTSTÄLLNING
Ta minst ett cert...

Pallen, apporten och pälsen

Först och främst - idag rök Zoës päls med god assistans av snälla och väldigt noggranna Helene :-) Och vilken lättnad det var att få av den. På mindre än en vecka så förvandlades Zoës silkeslockar till en epidemi av tovor... Det eviga kombinationen av salt/duscha snö/duscha klarade inte ens vi av. MEN så skönt att få av pälsen. OCH så söt hon är - ännu mer silkeslen och alldeles varm.

Så till allas glädje i Rättvik, inte heller Zoë kommer att skräpa ner i stugorna. Gissa om jag är nöjd över att sällskapet nere från Skåneland nu består av, förutom mig och Zoë då, även Björn/Neo och Anna/Buster. Och efter en sista stöt mot Helene så kommer även hon och Cocos med all sannolikhet OCKSÅ följa med. Nu när vi istället kör bil och när det dessutom visade sig vara en helg tidigare än vad Helene trodde det skulle vara. SUPERKUL!!

Träningen går framåt. En träningsbok är nu tagen i bruk. Varje veckas träning specas ner och utvärderas efter varje tillfälle. Så nyttigt för mig att sitta och göra denna plannering och analysering. Allting blir mycket lättare att hantera.

Denna sista vecka har jag fokuserat på pallen, apport, inte puffa på godishanden, hakan i backen och sitta i fot tyst med fokus på mig i 10 sek (de sista två som del av platsliggning, för att få henne tryggare och stabilare)

När det gäller pallen så är jag nu på punkt 3 utifrån coachen Susannes brillianta instruktioner. Zoë fattar definitivt vad det går ut på, nu jobbar jag framför allt med att få in rumpan riktigt bra innan jag berömmer.

Apporten var jag så frustrerad över att jag inte kom förbi 3 sek, då hon spottade ut den. Så jag började om utifrån vad jag läst mig till i jakten på 10:an. Att först berömma gripandet från marken, därefter gå över till spontangripande från hand, och därefter gripande på kommando och fasthållande. Och här hittade jag en ingång till att få Zoë att förstå att hon skulle hålla fast. BETYDLIGT bättre är hon. Jag är i princip uppe i 5 sekunder nu, och hon släpper inte förrän då jag klickar henne. Planen nu är att se till att apporten inte ramlar i backen utan att jag alltid ska fånga den, samt att börja röra vid Zoë och apporten medan hon håller den. Samt även prova att kasta iväg den så hon får hämta in den till mig. Detta utifrån input från Helene.

Puffen på handen är betydligt bättre. Det händer fortfarande så det är inte helt borta, men betydligt bättre. Hakan i backen jobbar jag vidare på, har inte lagt på kommando på detta ännu. Måste först få det att vara lite fler sekunder i stöten. Sitta fot är jag jättenöjd över att jag hittade som svag punkt (också med hjälp av träningsboken i jakt på 10:an). Detta behöver hon verkligen träna på. Tålamod och koncentration.

Så nästa veckas projekt är att varje lunch jobba på med ingångar, sitta fot tyst och stilla, samt några kortare platsliggningar per dag i trapphuset. Hemmavid i vardagsrummet så är det sista stegen på pallen, få till apporten hela vägen, samt sätta igång med läggande under gång.

På torsdag har vi antagligen möjlighet att träna i ridhus. Då är det fokus på linförighet, platsliggning samt koll på hur långt jag kommit med läggande under gång. Kul kul kul. Helene, säg bara till när Michels lekrum är "ledigt" nästa gång. Dagens träning gav mig jättemycket och i väntan på att det töat så kommer jag mer än gärna hem till er och tränar... :-)

Slutligen vill jag bara berätta att nyårsraketer i kobination med Zoë är INGA problem. Hon var gladeligen ute på balkongen och lekte med sin tennisboll vid tolvslaget och brydde sig inte alls om allt ljus och ljud... Coola hund!

RSS 2.0