Fotograf Björn Bäck

Tar helt underbara bilder på våra vildingar. Dagens favorit:


Arbete kombinerat med nöje. Efter spårkurs så var det i vanlig ordning fritt blås på ängarna nedan Järavallen.

Vi har idag satt igång med ny spårkurs (personspår). Ett gäng nybörjare och så Björn/Neo och jag/Zoë som i detta sammanhang ansågs ha kommit en bit längre. Av den anledningen så skulle vi få gå vårt spår sist inför gruppen för deras lärande och info. Hahaha, det blev lite rampfeber. :-)

Vi har ju spårat några gånger i höst, men inte så strukturerat. Därför klagade vi inför Petra något på hur de tog vinklarna. Så vi fick vars ett kortare spår med två vinklar för att hon skulle se just dem och ge oss input. MEN så duktiga de var både Zoë och Neo. Vi jobbar nu med apportpinnar som ska markeras (istället för köttbullar). Jag märker mer och mer förändringar/utveckling till det positiva på Zoë. Idag märkte jag hur mycket bättre hon koncentrerade sig när hon gick spåret. Skitduktig var hon, markerade alla pinnarna (jag hann dock inte med andra för den låg så nära inpå vinkeln :-) Vinklarna tog hon båda två som hon inte gjort annat. Jättekul. Nu ska vi förlänga spåren och lägga till fler vinklar. Spännande när utvecklingen tar sådana hopp framåt!!

Björn och jag bestämde även med Petra att ta en-två gånger bruksgenomgång/kurs efter spårlördagarna framöver nu i höst. Kul kul. Och så har jag tillbringat de senaste två dagarna (förutom att ligga hemma och snörvlat) med att läsa om och läsa ut Maria Hagströms bok. Det gav mig den välbehövliga kicken framåt att strukturera Zoës lydnadsträning bättre. Plocka upp de bra sakerna, fila på dem och se till att komma loss på apport, ligg/stå under gång. Ser väldigt mycket fram emot några timmars coaching/träning med Susanne och Sanna i december :-).

Trötta sötnosen...


Björn har på FB startat en "tävling" om sötaste nosen. Han fick till denna fina bild på mitt monster. Måste säga att den helt klart ligger i topp...

Miss Z har varit på helgkollo i Ålstorp 5 (Neo & co) medans matte själv tillbringade weekend:en i Berlin. Underbart inspirerande stad som visade sig från sin allra bästa höstväder-sida. God mat och massor med vin (ingen currywurst och bier...).

Jag blev så lättad när jag hörde att Zoë skött sig exemplariskt och slutat med tramset att kissa ner familjen Bäcks sängar. Tror minsann att hon var rätt så populär i helgen, inte bara Neo som är förtjust i henne numera... Summeringen var från Björn ialla fall att det är TVÅ HELT OLIKA HUNDAR. Vad han menar med det får han själv berätta på sin blogg... :-)


Fullt ös i vanlig ordning verkar det ha varit, för när jag fick tillbaka henne så tillbringade hon 24 timmar på detta sätt... typ...

Jag börjar skönja små små förändringar på Zoë efter sista löpet. I förra veckan började hon helt plötsligt sköta hälsningscermonin inför våra (Happys) kunder EXEMPLARISKT!!! När de kommer numera så rusar hon fram (tyst) och sätter sig vid deras fötter. Blickstilla, nja inte riktig, mer daaaaarrrrande av förväntan... hade hon haft en svans så VET jag att den hade viftat frenetiskt. Men hon sitter!! Ialla fall, får hon uppmärksamhet av personen i fråga så slänger hon sig på rygg och tungan fladdrar efter hand, fot, ben, vad helst hon får tag på. Så håller hon på tills jag säger att nu är det bra och pekar på korgen. Då går hon tillbaka och lägger sig. WOW!!! Enträgan har verkligen vunnit.

Mina kollegor är hon så van vid nu att hon inte ens bemödar sig att lyfta på ögonlocken. Hon ligger som en liten kattunge, ihopkurad, djup nere i sin morgon/fm-sömn. Härligt. Hon KAN koppla av. Hon KAN.

På lördag börjar vi ny spårkurs (personspår), hos Petra Staaf. Ser jag fram emot!!

Tjing!

Zoës första år


Nyfödd.


1 vecka.


2 veckor.3 veckor.4 veckor.5 veckor.6 veckor.


7 veckor.8 veckor.


10 veckor.


14 veckor...15 veckor.


4 månader.6 månader.7 månader.8 månader.
9 månader.10 månader.


11 månader.

Zoë


Susanne med Zoë och två av hennes kullsyskon.


Annie Hall med Zoë.


Alicia Hall med Zoë.

Aberlours Brilliant Career "Zoë" är född på Aberlours kennel (Susanne Hall) 12 juli 2009. Jag har henne som halvfoderstik, vilket innebär att det kommer tas en kull valpar på henne, prel. 2011/2012.


Mamma är Pru de Sierra Libar "Blossom", HD B.


Pappa är LP1, LP2, SeUCH och DkUCH Bibords Ambar ”Manne”, HD A.

Som personlighet är Zoë underbart glad, social och nyfiken. Myntets baksida är att jag fått jobba mycket med nervarvning. Hon är lätt att "tända" men lite svårare att "stänga av". Oerhört lättlärd (gäller bara att jag själv hänger med), orädd men slår också lätt över i stress, dvs hon har svårt att komma till ro när inte jag finns till hands. Då är hon som en duracellkanin och vill HELA tiden hitta på saker, leka, bus... etc. Det är inte alltid jag lyckas ÄVEN om jag finns till hands. Men det är något jag jobbar med löpande. Än så länge är hon inte mer än dryga året och är långt ifrån färdig i sin mognad.

Vill dock betona att hon är en alldeles fantastisk charmig hund, som älskar att kela med matte. Vi tränar personspår & lydnad. Har också provat viltspår, vilket vi kommer att fortsätta med längre fram.Perro de Agua Espanol

Perro de Agua Español (PdAE) översatt till svenska blir Spansk vattenhund. I dagligt tal kallas rasen för "Perro" detta är något missvisande då perro "endast" betyder hund.

Perro de Agua Español ska enligt rasstandarden vara:
Trogen, lydig, glad, arbetsvillig, vaksam och välbalanserad. Inlärningsförmågan ska vara exceptionellt god. Rasen är mycket anpassningsbar.


Rasen har funnits i Sverige sedan 1997. Rasens ursprung är något oklart, men vad som står klart är att det är en mycket gammal ras som funnits i Spanien sedan urminnes tider.

PdAE är en ras som behöver aktiveras. Många av våra svenska hundar tränas i agility, bruksgrenarna sök-och spår, lydnad, viltspår och jakt. I Spanien används rasen även som herdehund. I rasens hemland anordnas årligen vatten- och arbetsprov.

Läs mer om rasen på Perroklubbens hemsida.


För alla er som undrar...

... vad jag håller på med... :-)

Jag har bestämt mig för att strunta i att bygga en hemsida och istället jobba med kategorier som finns här i bloggen. (Se ner till höger.) Tänkte därför se till att strukturera relevant information om skruttan till dessa mappar. Så nu rasslar det på med inlägg. Sen tänkte jag fortsätta skriva dagbok om våra vedomödor precis som vanligt... :-)

Tvååker 100709/100719 – släta 1:orKorrekt storlek. Utmärkta proportioner. Feminint skuret huvud med bra uttryck. Korrekt bett, hals och skuldra. Utmärkt överlinje. För åldern ok kropp. Korrekta vinklar. Korrekt päls och struktur. Utmärkta rörelser framifrån och från sidan. Något trång bak.

Ålder: 12 månader
Domare: Kim Bay

Bitch of very appealing colour. Nice head and expression. Good proportions. Need to tide up because her structure is very tender. The move quite close behind. Should be more confident in the ring.

Ålder: 12 månader
Domare: Gascunana Guillamon

Hässleholm 100523 – en slät 1:aÖnskar mer bredd i skalle, korrekt bett, tillräckliga vinklar fram och bak. Plan rygg. Önskar mer bredd i fronten, bra päls, rör sig trångt bak.

Ålder: 10 månader
Domare: Margareta Sundqvist

Stockholm 100403 – BIR valpSöt helhet. Feminint huvud under utveckling. Normala vinklar. Behöver utvecklas mer i förbröst och bröstkorg. Bra struktur på pälsen. Något lång i länden. Rör sig utmärkt från sidan med vackra långa rörelser. Rör sig smalt fram och bak. Mycket tilltalande. Lycka till i framtiden!!!

Ålder: 9 månader
Domare: Ewa Nielsen

Malmö 100321 – BIR valp8 mån brun tik. Härlig outline, härligt feminint huvud. Saxbett. Bra, kort hals. Bra skuldra. Utmärkt förbröst. Välkroppad för sin ålder. Bra kors, välvinklad bak. Härligt fria och energiska rörelser. En aning trång bak. Bra pälskvalitet. Välpresenterad. Bästa valp!

Ålder: 8 månader
Domare: Mikael Tranholm

Hässleholm valputställning 100227 – BIR valpVackert feminint huvud med bra proportioner. Bra hals och överlinje. Välvinklad bak. Bra ben, fina tassar. Rör sig bra från sidan, aningen trång bak. Bra päls. Välpresenterad.

Ålder: 7 månader
Domare: Anette Edlander

Relalalaxad...

Tänkte det var på sin plats att visa sjusovaren Zoë. Hon har problem med att hon lätt går upp i stress... Dock inte på morgonen, förlåt jag menade förmiddagen... :-)


Kommer ni ihåg bilden på bullen som pyre...


Samma stil, samma hund och samma säng. I superskarpt dagsljus...

Löp & spring

Evigheter sedan sist. Nu när Björn har blivit så duktig på att börja uppdatera sin blogg, och dessutom tar så fantastiska bilder, så har jag själv kunnat ta en liten paus... eller så är det kanske bara dags att skärpa till sig! :-) MED HJÄLP av Björns bilder då...

Zoë har precis tagit sig igenom sitt andra löp. Så där värdigt cool (som jag hoppades så på) blev hon kanske inte... :-) Men vansinngt kelen och kontaktsökande. Och mycket mer mån om att hålla koll på mig. Ett tag gick det till överdrift, när jag började snubbla på henne eftersom hon var kloss inpå mig. Vi har nu kommit överens om att det finns mattes space och Zoës space... MEN så härligt det är att hon ligger i knät och sover eller som nu i kväll på min bröstkorg och sov djupt i två timmar. Matte passade också på att slumra till, dagen efter en fest och dessutom efter 8 timmar i friska luften.

När det gäller stressnivån på Zoë så är det helt klart bättre. Visst har hon fortfarande problem emellanåt med att varva ner, men jag tror att det sakta sakta lugnar sig, i kombination med att jag har större koll på henne och problemet. Och i och med det är jag bättre redo att punktbevaka henne vid de tillfällen JAG VET att hon stressar upp sig och går över gränsen. Med hjälp av att hålla henne kopplad då så lyckas jag relativt bra plocka tillbaka henne. I alla fall så känner jag ingen misströstan över detta längre, och det är egentligen inte något större problem att tala om. Sen HAR HON helt klart mycket i sig och lätt för att stressa upp.

Nu till aktiviteterna som hänt sedan sist. Med Zoës löp i åtanke plus att jag testade att träna med Helene & Cocos på klubben två gånger (utan större framgång... Cocos var på tok för intressant för Zoë för att hon skulle kunna fokusera på mig...) så har jag jobbat på själv de sista veckorna. Och då med fokus på kontakt kontakt kontakt. Och att leka fram en bättre relation mellan oss, så att JAG är kanonrolig att träna med för Zoë. För att kunna använda lekbelöning varvat med godis. Och det har gått framåt helt klart.

Min fokus har varit dels linföring/fot dels ingångar. Och det är såååååå kul nu när jag har en Zoë som spontant sluter upp till vänster om mig med en uppmanande blick - GODIS!!! Dock är hon inte så nogaräknad med vem hon sluter upp bredvid. :-) Det märkte Björn av idag. Hon fjäskade DUKTIGT för honom och trippade på i perfekt fotgående bredvid en skrattande Björn som försökte ignorera henne. Då kilade hon över till mig för att se om det gav bättre utdelning. Så clownen/uppviglaren is still going strong...

Så här såg det ut tidigare idag när Björn kommenderade mig och Zoë. Kan du tänka dig Susanne, för dryga halvåret sedan hade jag ett yrväder som jag inte hade någon fungerande inkallning på ÖVER HUVUD TAGET... :-) Det börjar ta sig.Förutom lydnaden så har Björn och jag anstängt oss för att plocka upp personspår igen. Förutom dagarna med höglöp så har Neo fått ställa upp som lekkompis till miss Z. Och det har faktiskt gått förvånansvärt bra. Visst sniffade Neo på Zoë lite i början, men Björn var på och korrigerade honom och efter ett tag så släppte det och de jagade ikapp som vanligt igen.

För två veckor sedan såg det ut så här på stranden mellan Barsebäcks strand och hamn:


Alldeles underbart galen bild.

Därefter fick både Zoë och Neo gå vars ett ordentligt spår. För Neo var det svårt med starten och andra vinkeln, för Zoë var det också andra vinkeln som stökade till det. Och sen fick hon syn på fotograf Björn med kuttersmycket Neo och tappade koncentration en stund på grund av det. MEN båda kom till mål och jobbade emellanåt på väldigt fokuserat. Härligt.
Efter en dimmig lördagskväll i Lomma :-) så var det idag en än dimmigare dag på Helsingborgs brukshundsklubb, som ordnade lydnadstävling. Tyvärr missade vi Anna och Busters tävlingsdebut i Lydnad 1, men vi såg många andra inspirerande ekipage. Jag tror minsann att Björn blev lite taggad av att se proffsen in action. Jäklar, självklart ska både du/Neo och jag/Zoë dit!!!! Kom igen nu Björn. Ett steg i taget.... Och kommando "ligg" har du fått Neo bra mycket säkrare på än vad Zoë är.... Däremot så kan hon både snurra hoppa och låta som en kamphund...

Efter uppvärmning med te/kaffe i Åstorp 5 så begav vi oss ner till stranden nedan Järavallen och det blev fritt blås för hundarna. Såååå roligt de har ihop. Och det är precis som om de har gemensamt kommit överens om reglerna inför leken:
1. Björn hittar pinne, hundarna tokskäller, Zoë försöker leka kamphund och sno pinnen, Björn har blivit proffs... :-), pinnen kastas inte förrän båda hundarna tystnat.....
2. Björn kastar pinne
3. Neo är först framme till pinnen
4. Neo springer först och Zoë tätt efter. Neo fintar, Zoë låter honom finta :-)
5. Efter en bra stund av rusning och fintande, så släpper Neo plötsligt pinnen till Zoë som plockar upp den och i sakta mak travar tillbaka till Björn med Neo lufsande efter sig.
6. Hundarna varannnan gång tokskäller och är varannnan gång knäpptysta...
7. Björn kastar pinnen på nytt... när hundarna då är tysta...

Så här ser det ut som stillbild...


Filmad version hittar ni här...


Fånga korv i luften har Zoë över huvud taget inte fattat.... Det har Neo....

RSS 2.0