Trix och konster

Och så hann vi ju träna trix och konster i slutet av april, Zoë och jag. Vi var några stycken som hade bokat upp Lizette Olausson för en helgkurs efter inspirationen vi drabbades av när vi sett detta filmklipp:Coolt va! Det var verkligen SUPERROLIGT!!! Blogginlägg kommer om vad vi fick lära oss.

Statusen på lydnad & bruks

För mitt eget goda nöjes skull och innan allt ramlar ut ur mitt minne, vill jag summera ner vart vi befann oss gällande lydnad (LK 1 o 2) och bruks (apellklass) innan valpningen kom emellan. För nu har värsta valpsjukan släppt för mig och jag börjar längta framåt till hösten då det är dags för oss att testa våra kunskaper i skarpt läge...

PLATSLIGGNING
Det fungerar fullt ut när vi är själva, i stan, i trädgården och på apellplan. Nu måste jag bara se till att det också när jag får tillbaka henne fungerar så långt, förankra det isåfall och sedan även få till tryggheten tillsammans med andra hundar. Förutom att varva fokuseringen i uppgiften ligg genom att ala Gyllensten ge henne retningar med kast av boll över henne, framför henne, vid sidan om henne, (för att leka upp momentet också) så ska jag jobba med lugn och passiv plats. Ta bort godisbelöningen under själva momentet, berömma tyst/lugnande med låg röst och så avsluta lugnt och sansat med gottegodis. Prova att nån gång emellanåt lägga bollen som distansbelöning. Blir hon för het då?

LINFÖRIGHET/FRIA FÖLJ
Börjar jag bli nöjd med. Jag tillåter mig att suga på karamellen som instruktör-Kjell gav mig "ni har en sån trevlig linförighet, helt klart trevligaste att se på i gruppen, den ska du vara nöjd med". Vad jag pustar på här är svängarna, halterna och uthålligheten. Vänstercirkel, pallen och godishjälp på helt om används.

LÄGGANDE
Det har smugit sig in förväntansskall här. Måste jobba med att få bort det innan det fastnar för hårt. Shejpa ligget utifrån träningen med Mona. Tänka på röstläget, måste vara lågt. Och så inte överträna detta!!

INKALLNING o INGÅNGAR
Ska lägga in lite repetition av detta. Se till att farten upprätthålls genom belöningskast bakom mig. Träna ingången för sig. Den kan jag gott traggla lite mer. Pallen kommer till nytta och så till en start godishjälp för att få henne rätt i tanken. Lägga upp en kriterieplan på hur jag ska få till ingångarna en gång för alla!

STÄLLANDE
Lägga in lite repetition av detta. Men inte överträna!!

RUTAN
Skick med targetplatta fungerar varje gång. Detta moment ska jag göra en djupdykning i och få till riktigt stabilt. Jag ska läsa på och lägga upp en kriterieplan. Ska gå över till att shejpa det med klicker, att hon ska förstå "rummet", utifrån hur Susa tränade in det med Ella.

APPORTERING
Jobba vidare med träningen utifrån artikeln från Klickerklok. LK1 momentet är betydligt bättre, och kan definitivt glida igenom men det är inte stabilt och hon kan både tugga och spotta. Den ska sitta lika bra som Bibbis apportering innan jag är nöjd! Tvåans/apellens apportering är riktigt bra. Ut bra, bra grepp och till och med ingången fungerade sista gången på brukskursen. Det var en 10:a. Så ibland får vi till det...

HOPP
LK1 hoppet funkar. LK2/apellen har jag kvar sättandet. Då kommer förväntansskall. Uthopp och tillbaka hopp är inga problem. Ska träna in sättandet separat, både börja med sättandet under gång men också sättande på distans. Under vanliga promenader. I momentet så fungerar det om hon hoppar ut, jag följer efter och berömmer. Sätter henne på bortre sidan av hindret, går tillbaka till utgångspunkt och sedan får henne att hoppa tillbaka.

FJÄRREN
Måste jag sätta igång ordentligt när jag får Zoë tillbaka om jag ska få in det med låsta framtassar. Inspirationen kommer från denna film, läckert eller hur:FRAMFÖRGÅENDE
Fungerar helt okej. När jag pausade träningen så klarade vi att gå till en punkt tillsammans och "klappa gräset" och sedan tillbaka till utgångspunkten för att därefter skicka Zoë "framför". Nu ska jag bara plocka upp den tråden och öka längden. Därefter lägga på stanna, fot och att skicka om.

BUDFÖRING
Har inte varit några problem med Zoë, måste bara se till att utnyttja tillfällena med "nya" personer för att få inte tappa träningen här.

SPÅR
Zoë är fortfarande något för nogrann/långsam/oerfaren i spåret. Ser fram emot teorin med Jan Gyllensten nästa vecka. Återkommer då med träningsplan på personspåret. Vad jag själv har i tankarna är att jag måste splitta upp spåret och träna de olika delarna på samma sätt som jag tränar lydnadsmomenten. Jag har hittills envisats med att träna uthållighet genom att ge henne 300 meters spår och uppåt. Tänka om!!

Valparna 1 vecka

Jag har tillåtit mig att frossa i världens söööööötaste valpkull:


Och svar nej, även om man kan tro det så har jag inte bosatt mig på Sockengatan. Jag har dock fått vara där väldigt mycket och har mestadels legat på knä och stirrat ner i lådan. När jag då inte har pussat på min egen lilla pärla.


Snuttan på valborg. Dryga två veckor innan valparna kom.

Helt fantastiskt hur snabbt hon hämtat sig från valpningen, titta på dessa två bilder som har precis en vecka mellan sig. Den första togs dagen innan valparna kom.Nu tillbaka till valplådan. Där är det äta, sova, kissa och bajsa som gäller. Till Susannes stora glädje har Zoë nu även börjat städa efter sina bebisar. Med andra ord har hon fått smak för bajs igen Mia...

I måndagskväll när jag var där så hade jag ett underbart moment med svanshanen med fladdermusteckning på bröstet. Jag låg i vanlig ordning på knä vid lådan och hade lagt ner mina underarmar inne i lådan och öppnat händerna. Vips så kröp lille hanen upp i händerna och kurade ihop sig som en kattunge och somnade. Efter en stund kom även stubbhanen och ville vara med. Där satt jag och njööööt tills benen domnade och knäna skrek.Lilla räkan (som såklart fixar livet alldeles strålande!!) och rumpnisse sover gärna ihop. Antingen nos mot nos eller lillan ovanpå brorsan.
Annars ligger de lite huller om buller. Gärna med något av mammas ben som huvudkudde.Är man riktigt slut så är det okej att sova med öppen mun...

Nu ser jag fram emot att ögonen ska öppnas och de söta börjar testa de vingliga benen.

Lilla räkan är fortfarande med i leken!Förutom att lilla räkan är ljusare brun och betydligt mindre än sina syskon så är det ingen skillnad på henne i sättet. Hon är precis lika alert som resten av kullen och eftersom varken syskonen eller Zoë puttar undan henne så vågar man nästan viska fram ett litet YES! Nästan. Hon är iallafall fortfarande med, och det är en envis jäkel. Hon äter bra och vill INTE ALLS ha hjälp fram till baren. Hon kan minsann själv. Seg liten rackare. :-)Det går inte att missa lilla räkan i filmen, hon ligger längst fram i baren från början, inkilad under sina syskon. Och där ligger hon och sprattlar, nöjd över sin boppe hon hittade på andra sidan där det inte var lika trångt. Ni förstår att man kan inte låta bli att fascineras över henne. Ojojojoj!! :-)

Susanne har hittills bara lämnat ett klagomål på Zoës sätt att sköta valparna. Hon vägrar städa bajset. När hon upptäckte vad det var hon fick in i munnen så SPOTTADE HON UT DET IGEN. Hahahahahaaaa!!!! Detta är då en hund i rakt nedstigande led från Bajs-Mannen. Och SOM jag höll på med henne som valp att INTE ÄTA UPP SITT BAJS. Nu så slutar det hela med att uppfödar'n får städa valparna medans Zoë tittar på. That's my girl!!! (Det ÄR alltså valpbajs Zoë har i mungipan på filmen....)

Jag frossar såklart ordentligt i alla andra sööööööta små valpar också...


Detta är hanen med runda rumpan (svanslösa). En liten mini-Zoë. Fast med snopp. Plutt!


Det är helt okej att somna mitt i maten om man är liten.


Myyyyyyssss!!!


75% av the gang, med räkan i mitten. Såklart...

På dag 61 kom de så! / Zoë – die Mutter


Lilltjejen är den som är ljusast brun, ligger överst och håller sig framme!! Så krut finns det i henne. Men jämför storleken med syskonet till höger...Åtta små chokladpraliner visade det sig vara i Zoës mage! 2 tikar och 6 hanar, alla bruna med mindre vit strimma på bröstet. En hane har samma söta runda rumpa som Zoë (helt avsaknad svans), en hane har stubb och resterande troll har lång svans. Vikten låg mellan 220 g och 340 g. Och så har vi såklart en liten liten räka, en tik på 160 g. Det minsta Susanne hade sett. Men vi gnuggade igång den och den höll samma fart och åt ordentligt när jag åkte hem. Låt oss nu hålla tummarna att denna lilla räka tar sig förbi helgen!! Gör hon det, så har vi en värdig arvtagare till Zoës smeknamn. TURBORÄKAN!

För i turbons tecken gick denna valpning. Tempen sjönk igår kväll. Men utifrån mamma Blossoms valpningar så var både jag och Susanne inställda på förarbete i 1-2 dygn och så nån gång i natt, i morgon förmiddag kunde valparna börja titta fram. Så var planen hela förmiddagen. Jag var på jobb, Susanne var hemma på lunchen och tittade till Zoë. Hon var lugn och fin och häschade inte sådär nämnvärt.

Men mellan halvtolv-tolv fick jag så fyra samtal från Susanne:
1. Det är lugnt, kom du vid tre eller så.
2. Vattnet har precis gått, ta dig hit nu. Men du, det kan fortfarande dröja några timmar.
3. SHIT, första valpen är redan här.
4. VAR ÄR DU, valp två har kommit. SNABBA DIG!!!!

Sen tog Zoë paus i en timme och jag hann precis innanför dörren på Sockengatan när valp 3 tittade fram. Resterande valpning fick jag vara med på. Men från första till sista valp tog det 3,5 timme. Och det var inte mycket till ljud från Zoë. Om något ens. OTROLIGT lugn och förhållandevis opåverkad. Underligt detta, med tanke på hur OTROLIGT dräktig hon har varit sedan vecka tre. Jag var mentalt inställd på "det värsta" med kvidande, värkdvala och ett evigt bäddande med valpar som "flyger". :-) Men det hade jag inte mycket för. Mästerligt jobb gjorde hon och vilken underbart värdig mamma som ligger här med sina små juveler:


Här ser man också tydligt lilltjejen i jämförelse med syskonen. Håll tummarna!!!
Fantastiskt att få vara med om. GISSA om det var svårt att slita sig från lådan och bege sig hemåt!

PS. Min söta syster var ju mest bekymrad över att nu var hon ju tvungen att komma på ett ersättningsnamn för Preggo-Zoë. Det tog nån minut sen var det klart: Zoë – die Mutter. Och så befinner hon sig i Oslo av alla ställen när hon helt plötsligt får användning för skoltyskan???

8 veckor...

Det börjar dra ihop sig. Inom en vecka så vet vi hur många valpar som ryms i denna mage:Zoë ser jättelustig ut just nu. Jag tror inte hon hade hämtat hem så många cert med sin något deformerade kropp, toffsigt klippt päls ;-), renrakad mage och rumpa. Ser man henne vagga fram så är det ingenting, ingenting, ingenting en STOR mage som nog rymmer en del valpar och så en liiiiiiten söt rumpa. Nu är inte detta en skönhetstävling hon laddar inför, utan leverans av söta små valpar. Och Susanne har dessutom lovat att jämna till tussarna när hon är duschad efter valpning. Men skit samma, i mina ögon är hon fortfarande den outstanding SÖÖÖÖÖÖTASTE och skönaste "valpen" i världen.Hon älskar sin svit på Sockengatan och det pågår intensiv förhandling mellan Zoë och Susanne vart hon ska valpa och sen bo med sina valpar. Zoë menar att sängen blir toppen, Susanne menar att sängen är för människorna och valplådan kommer fungera alldeles utmärkt även för henne. Nja, menar Zoë, det är jag inte riktigt med på. Låt mig vila på saken. NEDANFÖR sängen.

Viktkurvan fortsätter uppåt, hon väger nu 18,5 kg och midjemåttet mätte vi till 67 cm.

Häftigt och lätt surrealistiskt är det att se henne ligga utslagen på rygg och försöka sova medans valparna innanför gör sitt bästa för att synas. Valprörelser har jag känt sedan dryga veckan tillbaka. Nu ser man utan problem med blotta ögat hur det tumlas runt och sparkas utåt... INNE i magen...

Home alone!Oj så tomt det är utan min vovve! Sån tur att vi har spännande saker att se fram emot. Och under tiden har Susanne lovat att jag får träna Bella istället. Söta Alicia har dessutom kommit på att det är ju toppen att jag fräschar upp Bellas lydnadskunskaper under sommaren för därefter tänker hon ärva henne och inkassera alla meriteringar. Jag säger bara en sak Alicia – DET KOSTAR!! :-)

Innan Zoë vinkade "so long Ängadal, here I come Sockengatan" så fick hon en ny upplevelse, pussa gädda! Hon fångade inte den själv dock. Det gjorde inte jag heller. Men hur många perros har fått närkontakt med gäddor?Margareta – detta är till dig:Jag har blivit med trädgårdsland!!!! Kronärtskocka, potatis, delikatessmorötter, rödbetor, sallad, rosmarin och lavendel är sått i helgen! Det du! Nu får DU komma och hälsa på mig snart! :-)

7 veckor

Tiden har gått otroligt fort och nu är det bara några dagar kvar tills Zoë flyttar hem till Susanne. Jag har hållt oss aktiva in i det sista. Allt utifrån Zoës villkor såklart. Men genom att vila henne massor mellan varven så har hon ändå velat vara med när det gäller träning. Vi har hunnit med brukskursen med spår, helgkurs i trix & konster och intensivträning i lydnad förra helgen. Och dessutom pressat in ytterligare ett besök hos söta lilla familjen i Märsta där vi firade valborg.
Jag bloggar separat om utveckligen på brukset, lydnaden och hur jag egentligen hamnade på en trix & konster-kurs NU, med en öltunna till perro. På tal om detta då, nu till det riktigt intressanta just nu. Vad sägs om denna siluette:Vikten är nu uppe på 17,2 kg (+ 2 kg jfr med vecka 5) och midjemåttet 65 cm (+9 cm jfr med vecka 5).

TACKA SJUTTON för att det börjar bli kämpigt för söta Zoë (tidigare känd som Turboräkan...) att ta sig fram. Det går numera INTE att stressa henne. Går jag för fort tvärstannar hon helt enkelt och bara stirrar på mig. Typ "LUGNA dig matte, jag kan inte bättre än så här":Hon äter bra, så mycket hon själv vill, vilket innebär ca 40% mer än normalportion. De sista två veckorna har jag gett henne valpfoder, Royal Canin torrfoder. Detta äter hon tre gånger per dag och har numera en mage i prima skick. De slemmiga flytningarna :-) började efter hon passerat 5 veckor och jag har märkt sista veckan att hon har börjat tappa tussar av underullet. Så pälsens kvalitet har försämrats. Nån gång mellan vecka 5 och 6 så blev det en svankig rygglinje.

Nu lämnar jag över staffettpinnen till Susanne & co (tjejerna och å världens bästa Ola).Hemma i villan i Helsingborg byggs det valprum för glatta livet. Allt för att Molly och Zoë ska få alla sina valpar med bara några dagars mellanrum i bästa lugn och ro. Du har mitt FULLA förtroende Susanne, detta blir hur bra som helst. Och SOM jag längtar efter att se vad som döljer sig i Zoës mage.

RSS 2.0